visit our new web page here: https://idealdale.com/

PRE KUPOVINE ŠTENETA ERDEL TERIJERA

Budite slobodni da komentarišete i postavljate pitanja u vezi erdel terijer-a

Priručnik odgajivačnice erdel terijera Ideal Dale

 

Ovaj tekst je namenjen kao mini pomoćni priručnik svakome ko plenira i želi da ima Erdel Terijera kao kućnog ljubimca. Posedovanje psa je dugoročno opredjeljenje i mogu se javiti razni problemi koji, nadamo se, da će biti unapried prepoznati, kako bi izbegli skupe i potresne greške za štene, kao i za vlasnika. Trba imati na umu da je životni vek Erdel Terijera od 11 godina pa naviše, i da pas kao ni njegovo potomstvo niukom slučaju ne bi smeli da završe „na ulici“.


Ishrana psa

Hranjenje odraslog Erdel Terijera nije skupo, količina hrane je individualna i uglavnom se razlikuje od psa do psa, neki psi zahtevaju više hrane od drugih, neki manje, u zavisnosti od načina života itd. Jedan obrok u toku dana je dovoljan odraslom psu. Štene već zahteva kvalitetnu i češću ishranu i vaš odgajivač treba da vas posavetuje i da vam da listu sa preporučenim namirnicama pre nego što preuzmete vaše štene, tako da možete biti spremni prvi dan po dolasku šteneta. Kvalitetna hrana je bitna za zdravlje i rast šteneta. Erdel Terijer brzo raste u prvoj godini života. Zbog toga će prva godina biti skupa, ako nameravate podići vaše štene dobro i kvalitetno. Ovo je druga stvar koju treba da uzmete u obzir pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini šteneta.

Vaspitanje

Jedan od najvažnijih aspekata posedovanja psa, pogotovo kada je u pitanju velika rasa. Erdel Terijer ima dobar temperament, mada može biti tvrdoglav, i vaspitanje će u tom slučaju zahtevati više vremena, strpljenja i dobrote. Erdeli su vrlo inteligenti i brzo će uvideti šta se od njih očekuje. Pronađite dobar trening klub ili kinološko društvo u vašoj okolini (pitati druge lokalne vlasnike pasa ili vašeg veterinara) koji će Vam dati podršku kao novom vlasniku. Broj telefona odgajivačnice Ideal Dale vam je uvek na raspolaganju. Opet, kao i svaki pas i svaki vlasnik je različit, i nekima će biti lakše nego drugima da vaspitaju svog ljubimca.

Vežba

Svim psima je potrebna vežba zbog svog, kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja. Kao i većina terijera, Erdel Terijer će prihvatiti onoliko puno ili onoliko malo vežbe koliko ste mu spremni pružiti, ali ne sme se zaboraviti da su oni velika i inteligentna rasa i da im je potrebna barem jedna dobra šetnja dnevno i neko vreme za igranje. Štenci ne bi smeli odjednom ići u dugačke šetnje, i treba postepeno povećavati putanju sve dokle ste spremni da šetate! Štene neće biti spremno za duge šetnje, sve dok ne završi većinu svog rasta. Kratke socijalizacijske šetnje biće sasvim dovoljne. Ako ste u nedoumici kontaktirajte ogajivača.


Doterivanje

Erde terijer je poznat kao „čupava“ rasa koja se trimuje, zbog toga će biti potrebno neko vreme provedeno na doterivanje dlake. Štene će morati da nauči da stoji na stolu kada ga doterujete. Dakle, ako je to moguće učiniti, poželjno je ​​ doterivanje na stolu od nekoliko minuta dnevno tako da se navikne na njega. Trimovanje će morati biti učinjeno dva ili tri puta godišnje zavisno od jedinke, neke je potrebno više puta trimovati a neke manje. Na otprilike četiri do šest meseci štene će trebati svoje prvo ozbiljnije trimovanje, pa ako je moguće, povratak u odgajivačnicu je najbolje rešenje. I ako želite naučiti da sami trimujete, u odgajivačnici će biti u mogućnosti da vam pokažu i daju savete. Svakako da treba da se odlučite da jednog dana radite to sami. A ako se odlučite da idete kod profesionalnog groomera, važno je naglasiti činjenicu da vam je potrebno da vaš pas bude otrimovan a NE ošišan.

 

 

Pitanja na koja trebate odgovoriti pre nabavke šteneta

Možete li sebi priuštiti štene?

Troškovi dobrog uzgajanja šteneta će biti značajani. Početna cena je ipak samo početak, vakcine, veterinarske nadoknade, hranjenje, oprema, igračke itd. su troškovi koji slede. Ako planirate izložbenu karijeru za vašeg psa imajte u vidu da i to dosta košta. Ako su praznici, i planirate da otputujete za godišnji odmor, onda će aranžman biti potreban za psa, i u tom slučaju troškove kenelinga takođe treba uzeti u obzir. Odgajivačnica Ideal Dale je na raspolaganju za ovakav vid smeštaja jednog do dva psa, za pse potekle iz same odgajivačnice.

Imate li dovoljno prostora?

Erdel Terijer ne treba preteranu količinu prostora u kome živi, ali ne bi bilo poželjno da se nadje u domu koji je već prepun. Svaki pas će trebati prostor sa sopstvenim „krevetom“. Dobro ograđeno dvorište ili vrt je idealan, ali je potrebna ograda koja ide ispod nivoa tla jer neki Erdel Terijeri će kopati. Idealno je da neko bude kod kuće u toku dana, jer usamljeno štene kome je dosadno može biti vrlo destruktivno.

Jeste li dovoljno strpljivi i uporni?

Kao što je već navedeno štene može biti vrlo destruktivno i vreme vaspitanja može biti dugotrajno. Kućno vaspitanje Erdel Terijera obično nije teško, ako štene izvedete u vrt nakon što je nahranjeno i kad se probudi. Novine treba svakako staviti na pod pored vrata u slučaju da vam štene nije na vidiku. Uvek kad izvrši nuždu napolju treba ga nagraditi milovanjem, ohrabrujućim rečima ili poslasticom. Vaspitanje može biti iscrpljujuće, ali glavna stvar koju treba zapamtiti je da budete strpljivi i uporni, kako štene ne bi bilo osjetljivo, ili naprotiv, kako ne bi mislilo da se samo igrate sa njim.

 

Pitanja koja treba postaviti odgajivaču

Razmatranja:
1) pas ili kuja?

2) Kakav temperament možete očekivati?

3) Je li odgajivač naišao na neke nasledne probleme?

4) Da li odgajivač ima rendgenske snimke roditelja za hip i displaziju?

5) Izložbeni pas, pas za priplod ili ljubimac?

6) Koja je cena šteneta?

7) Ima li dodatnih troškova? Ako da - šta i zašto?

8) U kom uzrastu možete preuzeti štene (8 nedelja je najranije)? Nije dobra ideja da se odlučite uzeti štene pri prvoj poseti odgajivačnici. Trebali bi otići kući i razgovarati, i pobrinuti se da je štene baš ono koje stvarno želite. Odgovoran odgajivač će vas upozoriti na sve moguće neprijatnosti koje možete očekivati i svakako će razumeti i ceniti vašu odluku.

9) Šta od pomoći i podrške možete očekivati ​​nakon kupovine šteneta?

 

 

Budite spremni da čekate, uvek je vredno čekanje na zdravo štene od uglednog odgajivača. Proverite da li se osjećate prijatno pri razgovoru sa odgajivačem koji bi trebao biti kinološki obrazovan i kao najvažnije pristupačan. Obavezno proverite i mogućnost vraćanja šteneta ukoliko se pojave problemi.

Erdel Terijer je srednje/velik pas, smedje boje sa crnim paležom, dlaka mu se sastoji od oštre pokrovne dlake i meke poddlake, kinološki standardi propisuju visinu u grebenu 58-61cm za mužjake i 56¬59cm za ženke. Bitno odstupanje od ovih veličina je glavna greška.

Erdel Terijer ne bi trebalo da bude stidljiv, niti bi trebao biti agresivan prema drugim psima. On voli decu i voli biti deo porodice. On ima dobar smisao za humor i puno energije i vrlo je inteligentan. Međutim, on može biti prilično nezavisnog razmišljanja, ponekad čak i tvrdoglav i dominantan, ako mu je dopušteno da bude. On bi trebao da ima osnovnu obuku i obuku socijalizacije što je prije moguće, čim se završe sve potrebne vakcinacije. Erdel Terijer reaguje najbolje ako je trening  kroz igru i na pohvale za dobro ponašanje uzvraća sa puno ljubavi.

Najbolji odgajivači od kojih treba kupiti štene su oni koji prikazuje svoje pse, izlažu ih na izložbama, i ulažu trud i rad da proizvode što zdravije i pse boljeg izgleda. Svako leglo bi trebalo da je zdravstveno zaštićeno, socijalizovano, druželjubivo sa decom i drugim psima i da odgajanje vodi ka potencijalnim dobitnicim na kinološkim manifestacijama, a ne samo proizvodnja štenaca bez ikakvog reda i smisla („štancanje“). Odgajivači bi takođe trebali biti u mogućnosti da dostave dokaz da su oni registrovani kod Medjunarodne Kinološke Federacije (FCI) i da se pridržavaju Pravilnika o stručnom radu o odgoju propisanog od strane Nacionalnog Kinološko Saveza. Primerak ovog pravilnika bi trebao biti dostupan za čitanje potencijalnim vlasnicima, i odgajivač bi trebao dostaviti kopiju svakome ko ga zatraži. Takođe, odgajivač bi trebalo da bude u mogućnosti da prikaže dokumentaciju o uzgojnim pregledima roditelja šteneta (snimci laktova, kukova, očiju...)., kao i njihove rodovne knjige i dokaze o uspesima na kinološkim takmičenjima.

Odgovorni odgajivači bi trebali biti spremni uzeti nazad psa kog su prodali u slučaju dalje nemogućnosti vlasnika za držanje šteneta ili u slučaju neke nepravilnosti, a ne da dođe do odgovornost društva za zaštitu životinja. Kao što je navedeno Erdel Terijer je ima oštru pokrovnu dlaku i meku podlaku. On se ne linjati, ali ga treba redovno četkati i češljati - tehnika treba biti demonstrirana od strane odgajivača novom vlasniku – i u slučaju potrebe za trimovanjem odgajivač bi trebao biti na raspolaganju. Stara pokrovna dlaka treba biti odstranjena otprilike dva ili tri puta godišnje, s posebnom pozornošću na dlaku nogu i glave da bude uredna, dlaka između jastučića treba biti očišćena i skraćena. Ukoliko pas boravi u stanu nokti bi trebali biti podrezani.

Erdel Terijer štenci ne smiju biti izloženi fizičkim treninzima, da idu gore dole stepenicama ili u dugačke šetnje, jer to je prevelik pritisak na njihove mlade brzorastuće kosti.

Odraslim psima treba oko dvadeset minuta brzog hodanja dva puta dnevno kako bi im se održala kondicija, ali oni najviše vole da slobodno trče u šumi i poljima, ako za tako nešto imaju priliku. Oni love, međutim, za tako nešto trebaju biti osposobljeni.

UA-45963270-1